Departures (2008)
regie: Yōjirō Takita
Daigo is een getalenteerde cellist die op straat komt te staan wanneer zijn orkest wordt opgeheven. Op zoek naar ander werk verhuist hij met zijn vrouw terug naar zijn geboortedorp waar hij aan de slag kan bij een lokale begrafenisondernemer. Zijn omgeving vindt die job te min, maar Daigo houdt vol. Eens te meer omdat hij gefascineerd raakt door de rituelen van het vak. Door zijn dagelijkse confrontatie met de dood begint hij te ontdekken wat echt belangrijk is in het leven.
Sanjay’s Super Team (2015)
regie: Sanjay Patel
Deze Pixar-kortfilm is gebaseerd op ware feiten, netjes aangevuld met tonnen creativiteit van een jong kind. Sanjay groeit op in de Hindoe-cultuur en moet elke dag mediteren met zijn vader. Alleen, de jongen zou veel liever naar zijn favoriete superhelden kijken op televisie. Wanneer hij per ongeluk de cape van zijn actiepop in brand steekt, wordt hij samen met zijn idolen getransporteerd naar een tempel. Tip: let zeker op het hartverwarmende beeld in de aftiteling.
Breaking the Waves (1996)
regie: Lars von Trier
Bess is een jonge, vrome vrouw uit een streng religieuze gemeenschap in Schotland. Ze trouwt met Jan, een buitenstaander die op een boorplatform werkt. Wanneer Jan verlamd raakt door een ongeluk, moedigt hij Bess aan om relaties met andere mannen aan te gaan en hem daarover te vertellen. Hij gelooft immers dat dit hem op een spirituele manier zal genezen. Bess stemt in, maar haar opofferingen leiden tot desastreuze gevolgen. Een film over geloof, liefde en de complexe relatie tussen goed en kwaad.
Fiddler on the Roof (1971)
regie: Norman Jewison
Fiddler on the Roof speelt zich af in een klein Joods dorp in het tsaristische Rusland. Tevye is er een arme melkboer die probeert vast te houden aan tradities, maar zijn drie dochters willen hun eigen keuzes maken in liefde en huwelijk. En dat is natuurlijk in strijd met de gebruikelijke gewoonten. De film verkent thema’s als familie, geloof en traditie, en heeft memorabele muziek van John Williams waarvoor hij zijn eerste Oscar krijgt, in de categorie Best Music, Scoring Adaptation and Original Song Score.
Mixed Kebab (2012)
regie: Guy Lee Thys
Ibrahim is een jonge Turkse Belg die worstelt met zijn identiteit en seksuele geaardheid. Hij staat onder druk van zijn traditionele familie om met een Turkse vrouw te trouwen, maar is verliefd op Kevin, een Vlaamse jongen. Terwijl Ibrahim probeert te balanceren tussen zijn familietradities en zijn ware gevoelens, komen culturele botsingen, religieuze verwachtingen en zijn eigen verlangens op scherp te staan.
Rituelen (1989)
regie: Herbert Curiël
Wanneer Inni Wintrop zowel zijn fortuin als zijn grote liefde verliest, verliest hij zichzelf in iets helemaal anders: Japanse rituelen en ceremonies. Deze Nederlandse film is gebaseerd op de bekroonde roman van Cees Nooteboom, wordt niet-lineair en erg langzaam verteld. Net zoals de rituelen en ceremonies zelf, trouwens. VPRO Cinema noemt Rituelen dan ook “on-Nederlandse overpeinzingscinema”.