Sterk parcours
Gunther Broucke is er vanaf 2003 als intendant in geslaagd om de medewerkers van orkest en koor, die begin jaren 2000 voor een erg onzekere toekomst stonden, opnieuw geloof in eigen kunnen te geven – en dit in een samenspel met de raad van bestuur, de wisselende politiek verantwoordelijke ministers, zijn directe medewerkers en de ruimere personeelsgroep. In een organisatie die steunt op uiterst gedreven en hooggeschoolde medewerkers, met bovendien 18 verschillende nationaliteiten, is het realiseren van dergelijke veranderingsprocessen extra moeilijk: dat maakt de verdiensten van Gunther Broucke des te groter.
Innovatie
Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor hebben een eigenzinnig programmatie, die inzet op hedendaagse klassieke muziek. In 2015 werd het ‘Centre for Future Orchestral Repertoire’ opgericht: een internationaal platform en database voor 21ste eeuwse symfonische muziek, dat op zoek gaat naar het repertoire van de toekomst. Dat leidde in 2015 onder andere tot de opname van nieuwe symfonische muziek voor het iconische label Deutsche Grammophon.
Daarnaast zocht en vond Broucke samenwerkingen met het bedrijfsleven, die hij uitbouwde in diverse commerciële projecten, waaronder een succesvolle stichting voor strijkinstrumenten. In 2013 werd in samenwerking met de bank Puilaetco Dewaay de Stichting Brussels Philharmonic opgericht: waardevolle strijkinstrumenten worden aangekocht door externe investeerders, en bespeeld door musici van het orkest.
Ook op artistiek vlak ontwikkelde Gunther Broucke een succesvolle strategie om de organisatie open te trekken naar nieuwe vormen van samenwerking. Zo specialiseerde Brussels Philharmonic zich onder meer in filmmuziek, en is het naast huisorkest van Film Fest Gent ook een veelgevraagde partner voor internationale soundtrack opnames. In 2012 werd een spin–off gecreëerd, die zich toelegt op commerciële opnames van film- en televisiescores en gamemuziek. Opnieuw een versterking van de vzw en het aanboren van nieuwe kansen voor de musici.