Lady Bird (2018)
regie: Greta Gerwig
Op papier lijkt Lady Bird een zoveelste coming-of-ageverhaal. Maar een doorleefd script en bijzonder geestige dialogen van Barbie-regisseur Greta Gerwig, in combinatie met het briljante duo Saoirse Ronan en Laurie Metcalf, tillen deze film naar de quasi perfectie. Christine McPherson (Saoirse Ronan) zit in haar laatste middelbaar aan een oerconservatieve meisjesschool in Sacramento, Californië. Christine haat alles aan haar leven, zelfs haar naam. Liever wordt ze ‘Lady Bird’ genoemd – “it’s my given name, given to me, by me” – en wil ze in New York gaan studeren. “Where culture is!”
kijk op Netflix
Persepolis (2007)
regie: Marjane Satrapi
Een prachtige, Franse animatiefilm die is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische strip van Marjane Satrapi. Het verhaal wordt verteld vanuit Marji, eerste rij getuige van de Islamitische Revolutie, de opkomst van het fundamentalisme en de oorlog tussen Iran en Irak in 1980. Een context die haar hele kindertijd heeft getekend en haar richting het sociaal activisme duwt. Kan ze zo ontsnappen aan de verschrikkingen van oorlog en religie?
kijk op Sooner
kijk op Google Play
kijk op Apple TV
The Virgin Suicides (2000)
regie: Sofia Coppola
In de slaperige buitenwijk Grosse Pointe in Michigan, reflecteert een groepje jongens – inmiddels volwassen mannen – over hun herinneringen aan de vijf zusjes Lisbon. Niemand die ooit vat op hen kreeg, ze waren onbereikbaar vanwege hun overbezorgde, katholieke ouders. De film is het regiedebuut van Sofia Coppola met onder meer actrice Kirsten Dunst als een van de zusjes. Maar ook de soundtrack is bijzonder: geschreven door de Franse band Air die net waren doorgebroken met hun album Moon Safari. Een bevreemdende, maar prachtige cultklassieker.
kijk op Prime Video
kijk op Google Play
kijk op Apple TV
Rebel (2022)
regie: Adil El Arbi en Bilall Fallah
Landgenoten Adil El Arbi en Bilall Fallah beheersten in 2020 de box office met Bad Boys for Life, zowel in eigen land als in de VS. Maar onze jongens in Hollywood keren ook geregeld terug voor een lokale productie, zoals deze Rebel. “In Amerika zijn alle tools voor handen, terwijl we voor een eerder independent project als Rebel creatievere oplossingen moeten zoeken,” aldus Fallah. “Maar net dat trekt me aan, omdat het ons dwingt om nog méér bezig te zijn met het verhaal.” In dit geval volgen we de gelovige, Brusselse jongeman Kamal die naar Syrië reist om er oorlogsslachtoffers te helpen. Alleen wordt hij daar in het leger gedwongen. Een bijzondere aanklacht tegen religieus radicalisme, verteld als een semi-musical op de tonen van rapmuziek.
kijk op Streamz
Divino Amor (2020)
regie: Gabriel Mascaro
Brazilië, 2027. In de dystopische toekomst van Divino Amor wordt er serieus gevogeld. Maar dat mag. Zolang het de evangelische waarden van voortplanting maar dient. Een mensenzee gaat op in de melodisch elektronische muziek op een event dat veel wegheeft van Tomorrowland. Toch is zulks opzwepend dance-evenement slechts een manier om religie te belijden, en daarin staat het huwelijk en de daarbij horende voortplanting centraal.
kijk op Sooner
Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
regie: George Lucas
Deze film lijkt op het eerste zicht misschien atypisch en rotcommercieel voor deze selectie, toch is de thematische gelijkenis onmiskenbaar. De jonge Luke Skywalker besluit zijn leven om te gooien in het teken van de metafysische ‘Force’. Onder mentorschap van kluizenaar Obi-Wan Kenobi leert hij niet alleen de trucjes van die mysterieuze kracht, maar raakt hij ook helemaal doordrongen van de eeuwenoude Jedi-orde. En die Jedi zijn - jawel - een mix van magische ridders en krijgers, maar ook religieuze leiders en monniken. May the Force be with you…!
kijk op Disney+