Religie, spiritualiteit, geloof. Het zijn sinds mensenheugenis inspiratiebronnen voor beeldende kunstenaars en componisten. In Europa wortelt de sacrale muziek diep in de renaissance tradities: muziek voor en van de Kerk, ter meerdere eer en glorie van God, ingetogen, streng en met een duidelijke focus op het spirituele aspect.
Hoe anders uitten de onderdrukte slaven in de Nieuwe Wereld hun gevoelens, miserie en geloof. De Afrikaanse ritmes van hun geboortegrond, de erbarmelijke omstandigheden waarin ze amper overleefden, de hoop die ze vonden in hun Christelijke geloof: al deze elementen samen vormden de voedingsbodem voor de Negro Spiritual.
De eenvoudige maar intense a capella liederen die zo op de Amerikaanse katoenvelden ontstonden, namen later ook een grote politieke rol op door een stem te geven aan de strijd om burgerrechten. De muziek was echter zo sterk, dat ze ook buiten het religieuze of politieke veld een plaats kreeg: van de grote klassiekers bestaan er intussen honderden versies, die allemaal meehelpen om deze schitterende muziek levend te houden.
Het Vlaams Radio Koor neemt je mee op de Gospel Train, en vond de ideale dirigent voor deze reis in Ken Burton. Als kind van diep gelovige én muzikale ouders kan het niet verbazen dat hij al snel een grote passie voor de religieuze muziek toonde. Intussen is hij in de UK algemeen gekend als gospel-specialist, en werkte hij mee aan zowel TV-series en shows, musicals als religieuze programma’s en grote koorprojecten.
Met: Pierre Anckaert (piano), Janos Bruneel (contrabas), Steven Cassiers (drums), Gudrun Vercampt, Karel Ingelaere (viool), Victor Guaita (altviool), Johannes Burghoff (cello)