De Dood, onvermijdelijk verbonden met het leven. Geen groter mysterie ook, waar naar gekeken wordt met angst, ontzag, berusting, verlangen. Maar de grote vraag kan niemand beantwoorden: wat wacht ons na de dood? Hemel of hel, een complexe onderwereld of een zoet paradijs: de voorstellingen rond wat er na de dood volgt hebben vaak een bepalende invloed op hoe we ons leven leiden. Antwoorden zoeken we zelf, om het verlies van dierbaren een plaats te geven en hen dat leven na de dood op onze eigen manier te geven. En heel vaak vinden we die troost in muziek.

Het verlies van een kind is wreed, ongenadig, rauw. De vele zonen die sneuvelden als soldaat in WOI grepen Herbert Howells erg aan, maar toch straalt zijn Requiem vooral hoop uit. Wrange speling van het lot: enkele jaren later verloor hij zijn eigen zoon aan polio.

Soms wint het leven van de dood, soms keert men terug van gene zijde. De epische verhalen en fascinatie voor die ultieme reis bleven een inspiratiebron door de eeuwen heen. Ola Gjeilo nam een oud Noors gedicht als basis voor Dreamweaver, en componeerde een intens relaas over de heldhaftige, mooie, beangstigende en uiteindelijk louterende tocht door het hiernamaals. Het gevoel van thuiskomen en vrede vinden is wat we uiteindelijk allemaal wensen, en waarmee Stephen Paulus’ The Road Home afsluit.

Herbert Howells – Requiem
Ola Gjeilo – Days of Beauty; The Crossing; Across the Vast, Eternal Sky; The Spheres; Ubi Caritas; The Ground

Bart Van Reyn

Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen | +32 3 227 35 37