inleiding

Benjamin Britten componeerde het War Requiem ter gelegenheid van de inwijding van de Kathedraal van Coventry, die tijdens de Tweede Wereldoorlog was verwoest: een nieuwe kerk verrees naast de ruïnes van de oude.

Ook de muziek balanceert voortdurend tussen klassieke harmonieën en moderne dissonantie. Net als de tekst, want Britten wisselt de traditionele requiemtekst af met verzen van dichter/militair Wilfred Owen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog op vijfentwintigjarige leeftijd sneuvelde. En ook al gaan de teksten over dood en destructie, de overtuigde pacifist die Britten was laat zijn muziek vooral de hoop uitdrukken die tussen de regels door gloort.

Een uitvoering van Benjamin Brittens monumentale War Requiem is altijd een belevenis: de bezetting – orkest, groot koor, kinderkoor en drie solisten – is een ware uitdaging voor elke dirigent. Het was dan ook een langgekoesterde wens van Mariss Jansons, geliefde dirigent emeritus van het Concertgebouworkest, om dit grootse werk uit te voeren met ‘zijn’ orkest.

Programma

Benjamin Britten – War Requiem, op. 66

Playlist

artiesten

Mariss Jansons

Koninklijk Concertgebouworkest

Elena Stikhina, sopraan

Mark Padmore, tenor

Michael Volle, bariton

Groot Omroepkoor

Nationaal Kinderkoor

praktische info

Tickets

vanaf €38,50

locatie

concert

Concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam (NL) |

ticketshop

> online
www.concertgebouw.nl

> telefonisch
0900 671 83 45 (vanuit Nederland)
0031 20 671 83 45 (vanuit andere landen)

> balie
Concertgebouw

meer van dit